Musarm  – 7 enkla övningar och råd för att undvika det

Musarm – 7 enkla övningar och råd för att undvika det

Drabbas du ibland av en svaghetskänsla i armen eller domningar i fingrarna? Det är symptom du kan uppleva när du drabbats av musarm. Men var lugn, för det finns enkla sätt att bli av med besvären. Här följer tips och övningar som kan hjälpa när du fått musarm. 

Vad är musarm?

Musarm upplevs vanligen som värk eller stelhet i hand, fingrar, handled, axel, arm, nacke och skuldra. Andra symptom kan vara domningar, stickande eller brinnande känsla, pulserande smärta, känsla av svaghet i området. 
 
Musarm är ett brett begrepp för smärtan som uppkommer till följd av repetitiv ansträngning, exempelvis vid datorarbete. Musarm faller på engelska under paraplybegreppet Repetitive Strain Injury (RSI). Ibland förekommer också begrepp som mushand, musarmbåge och musaxel på svenska. 
 
Det är vanligt att man förväxlar musarm med tennisarmbåge. Båda beror på överansträngning i armen men uppstår på olika sätt. Skillnaden är viktig för att kunna behandla dina besvär på rätt sätt. 

Upplever du något av följande symptom i hand eller arm har du kanske musarm:

  • Domningar 
  • Stelhet och smärta 
  • Svaghetskänsla
  • Pulserande värk 
  • Ömhet eller svullnad 
  • Stickande känsla 
Musarm kan delas in i tre stadier. I första stadiet går smärtan över efter vila, i andra stadiet går smärtan över efter en längre vila och i tredje stadiet kvarstår smärtan även under vila. Har det gått så långt kan det påverka din sömn och begränsa dig i utförande av arbete. Till slut kan det märkas av i ökad sjukfrånvaro. 
  • Händerna i luften 
    Räck upp vänster arm rakt i luften. Håll medan du andas in och ut. Gör samma med andra armen. Repetera ett par gånger. 

  • Rotera handleden 
    Håll ut båda händer framför kroppen. Knyt dina nävar löst. Rotera handleden i cirklar ca 10 gånger i vardera riktning. 

  • Stretcha underarmen
    Räck ut vänster arm. Fingrarna ska peka mot golvet. Ta tag i fingertopparna med andra handen och tryck lätt i riktning mot kroppen. Håll i 30 sekunder. Gör samma med andra handen. 

  • Cirklar med armarna
    Sätt handflatorna på axlarna. Rotera armarna bakåt 10 gånger med handen fortfarande på axeln och sedan framåt 10 gånger. 
  • Sträck på nacken 
    Sätt vänster hand på huvudet. Tryck lätt ner mot vänster. Sänk samtidigt höger axel. Håll i 5-7 sekunder. Repetera på motsatt sida. 

  • Träna handleden
    Lägg underarmen mot ett bord med handen utanför kanten. Håll en t.ex. en fylld vattenflaska i handen och lyft långsamt uppåt och nedåt 10 gånger. Gör samma med andra handen. 

  • Stretcha med gummiband
    Håll i bandet med båda händer. Armbågen ska vara i 90 grader och handflatorna peka uppåt. För armarna utåt sidorna med överarmarna tätt  mott kroppen under hela rörelsen. 

Alla stretchövningar går att utöva på kontoret. De är också bra tips till dig som vill hitta bra ergonomi när du jobbar hemifrån




Sammanfattning

Musarm är en skada som uppstår till följd av statiskt och repetitivt arbete, ofta orsakat av arbete med datormus. Domningar, stelhet och svag känsla i arm eller hand är vanliga tecken. Det går att bli av med musarm, till och med förebygga, om du förbättrar ergonomin på din arbetsplats. Känner du redan symptom finns det enkla övningar som kan hjälpa till att minska besvären. 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.