Få ordning och reda på kontoret

Skapa ordning och reda på kontoret med några enkla steg

Är du trött på att ständigt vistas i ett stökigt kontor och behöva plocka undan kollegornas smutsiga kaffekoppar varje dag? Då har du kommit rätt! Här har vi tagit fram några tips på hur man snabbt får ordning och reda på kontoret. Kolla även in våra inredningstips för kontor.


Ordning på kontoret

Det finns många anledningar till att man bör ha ordning och reda på kontoret. När det är ordning på kontoret, blir det ordning på hela arbetsplatsen och även stämningen mellan kollegorna blir bättre. När man har rent och fint runt omkring sig arbetar man också bättre, och man blir mer kreativ när hjärnan kan slappna av och inte behöva irritera sig på den där smutsiga matlådan i vasken. Dessutom är det bara dumt att slösa onödig energi på sådana saker som städning, när man bör fokusera på att göra ett bra jobb!

Ojegas fem S

Ibland brukar man tala om att man har ett ess (läs s) i rockärmen när man sitter på bra information som andra inte har, framförallt är det supervanligt i pokervärlden. Men här på www.ojega.se brukar vi istället prata om ”De fem s:en”. Det är fem enkla medel som gör att man kommer långt när det gäller ordning och reda på kontoret:

Strukturera: skapa ordning bland dina grejer, det ska vara lätt att hitta det du behöver. Organisera i pärmar eller lådor med register utefter kategori.

Städa: var noggrann med att städa bort efter dig, om du har druckit kaffe och är färdig med din kopp, ställ den direkt i maskinen eller handdiska den för att slippa onödig irritation bland kollegorna. Damma av din kontorsplats då och då.

Sortera: rensa bort och släng allt som inte behövs. Annars läggs allt bara på hög och tar upp onödig plats på skrivbordet.

Standard: sätt upp en vision för hur det ska se ut på kontoret, som alla gemensamt ska sträva efter att uppnå. Det kan till exempel vara att alla ska sätta ner sina kaffekoppar i diskmaskinen direkt, och att man alltid ska plocka undan efter sig i köket etc.

Sprid ansvar: dela ut ansvarsområden till alla medarbetare, ingen ska slippa undan. Man kan exempelvis ha varsin diskvecka för att undvika onödig irritation kring diskmaskinen.

Andra saker som kan vara bra att tänka på för att få ordning på kontoret

Istället för att komma till kontoret med ångest varje morgon på grund av att din arbetsplats ser ut som ett bombnedslag, rekommenderar vi att du inför lite ordning och reda. Här har vi tagit fram tips på småsaker som kan vara bra att tänka på för att skapa ordning på kontoret. Till exempel kontorstillbehör och kontor förvaring m.m. Nedan får du fler tips på hur du kan skapa ordning och reda på ditt kontor!

Smart förvaring kontor

Smart förvaring på kontor är A och O. Om man har bra förvaring är det mycket lättare att organisera bland sina saker. Besök den här sidan för att hitta praktisk förvaring till kontoret.

Rensa på kontoret

Det är viktigt att rensa på kontoret. Röj bort allt som inte hör hemma på platsen, släng papper som ligger och skräpar och sortera in viktiga papper i pärmar.

Snygg förvaring kontor

Vår erfarenhet är att kontorsförvaring inte brukar vara speciellt snygg, men med några enkla knep kan du snabbt snygga till förvaringen och få snygg förvaring på ditt kontor.

Du kan t.ex. köpa dekorplast och klä in möblerna i. Eller satsa på att köpa lite målarfärg så kan du enkelt måla om dina förvaringslådor etc.

Köp fint anteckningsblock till ditt kontor

Ett anteckningsblock på kontoret är alltid bra att ha, oavsett om man kladdar ner stödord eller viktiga anteckningar från måndagsmötet.

Köp ett fint anteckningsblock som du blir glad av att titta på, som triggar igång din kreativitet. Här kan du hitta fina och lite annorlunda anteckningsblock, som du säkerligen kommer bli ensam om på kontoret!

En personlig kalender

Använd kalender för att strukturera ditt arbete. Det är superbra att ha en kalender där man kan skriva in möten, deadlines eller vad det nu kan vara.

Hos Personligalmanacka kan du designa din egna almanacka och bestämma innehåll och design helt själv. Kanske vill du fylla den med massa inspirerande och motiverande citat, som får dig att vilja lägga i en extra växel? Du väljer helt själv.